söndag 15 maj 2011

Kalvningar stup i kvarten!

Ja bokstavligen så kan vi nästan säga att det kommer en kalv stup i kvarten. Vakandet verkar aldrig ta slut, och man måste hela tiden springa ner och kolla så att ingen är på gång. Eftersom vi varje år har ett par förstagångskvigor så är det extra viktigt att se till dom. De kanske inte alltid förstår vad som är pågång, och en hjälpande hand gör förlossningen lättare. De flesta kossor och kvigor tar hand om sin kalv direkt, medans vissa behöver ha lite övertalning.

Och om inte det räcker med att stå brevid, och se till så att kalven får äta så finns det andra metoder också. Ett bra sätt är att viska i damen i frågas öra att "tar du inte hand om den här kalven nu så blir det besök i Delsbo till hösten" Och på något kontigt vis, så brukar det alltid lösa sig när man har delat med sig av just den meningen till kossan! För er som inte kommer från våra hemtrakter så är det alltså Delsbo Slakteri som vi syftar på. Och det är inget resmål som är speciellt efterlängtat om man är kossa.

I övrigt så sker inte så mycket på gården. Vi har en kossa som är sjuk, som förmodligen inte kommer klara sig. Vi ska därför försöka få någon annan kossa att adoptera hennes kalv, men det verkar vara lättare sagt än gjort. Vi har dock ett par super mammor som snart ska kalva, så då får vi smyga dit henne då!

Kycklingarna har flyttat ut i hönsgården, och de har vuxit till 3 dubbel storlek sen i påsk! Ni får ingen bild på dom, för just nu är det ingen vacker syn. De håller nämligen på att byta fjädrar. Frågan är bara vad det är för sort? Är det bara hönor eller bara tuppar? Eller hälften hälften? Som det ser ut just nu har vi haft tur, och det verkar vara 5 hönor och 2 tuppar! Vad det slutgiltiga resultatet blir återstår att se när de blir lite större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar