måndag 2 maj 2011

8 kalvar och 4 lamm

Dottern är på Mallorca och jag ska sköta bloggen! Det får bli som det blir. Bilder kommer när hon kommer hem.

Hitills har vi fått 8 kalvar och 4 lamm. Allt har gått relativt bra men det är klart att lite dramatik har det varit. Två av lammen har en ungtacka som mamma och som alla unga mödrar är hon ovan. Hon tror att hon bara fått ett lamm så vi måste hjälpa ett lamm att dia. Dessutom så har tackan lite mjölk så vi måste iväg och införskaffa mjölkersättning och en lammbar så att de små får den näring de behöver.

Kalvningarna har gått bra. Vi har dock fått dragit ut två kalvar. Den första vi fick hjälpa var en ungko där kalven låg lite fel. Normalt ligger de med frambenen och huvudet framåt. Den här kalven hade ett ben bakåt. Hur gör man då? Jo, man kavlar upp ärmarna och blir "kalvmorska". In med hela armen, fick tag i benet och drog fram det. Sen var det bara att dra ut hela kalven eftersom kon var trött efter allt slit och dessutom lite trång.

Sen kom nästa problem. Ungkor kan vara lite fundersamma vad det de har fått, så även denna ko. Hon slickade inte kalven så vi fick torka den lilla tjurkalven med halm. Snart nog så slickade hon kalven. Det dröjde inte länge förrän den var på benen och började äta. Allt detta hände mellan kl. 02.00-04.00. Vi var ganska trötta men gick in och drack kaffe och läste morgontidningen sen gjorde vi morgonrundan. Det var två trötta bönder som kom in igen vid 9-tiden så vi låste dörren och sov några timmar innan det var dags att gå en kollrunda i lagårn igen. Den andra utdragningen var för att hjälpa en äldre ko med dåliga värkar.

Alla kalvar mår bra och är pigga och busiga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar