fredag 4 februari 2011

Milkoland vs Arlaland

I tidningen kan man läsa om Milkos planerade försäljning av mejeriet i Sundsvall. De skall till viss del samarbeta när det gäller en del produkter, men det känns som att detta är ett stort kliv bakåt för Milko. När köpet är klart, vi fortfarande säga att vi handlar "lokal mjölk"? Arlas upptagningsområde är stort. Mjölk från mälardalen eller ännu längre söderut räknas knappast som lokal för en konsument i Hälsingland, även om Arla på senare tid har fått över en del hälsingebönder i sin vagn. Om man jämför med Milko som hämtar in sin mjölk i "Milkoland" som omfattar omfattar landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad, Ångermanland, Hälsingland, Dalarna, Värmland, norra Västmanland och norra Dalsland. Detta garateras även direkt på förpackningen. Även om det är ett stort område, så känns det mer som "vårt" område.


Drömmen för Arla är förmodligen att ta över marknaden i hela Sverige. När de sedan täckt in hela Sverige så har de ett guld läge, de andra aktörerna kommer inte ha samma möjlighet att konkurrera längre. Vi borde hålla hårdare i vårat Milko, en dag kanske vi får ångra oss bittert. I vissa lokala matbutiker har Milkos sortiment minimerats, när man frågar varför så får man till svar att nästan alla bönder har gått över till Arla och de vill stödja orten. Vilket iof är helt rätt, men kan man verkligen garantera att mjölken i mjölkpaketen kommer från våra bönder? Arla har ungefär 4000 gårdar i hela Sverige, och nästintill alla ligger i söder om Milkoland. Nästa gång du står vid mjökavdelningen i butiken, fråga dig själv vilken del av Sverige som är viktigast för dig!


Ett superbra exempel är Gefleortens mejeriförening. Här är ett mindre lokalt mejeri men med så stark lokal förankring att Gävleborna aldrig skulle kunna tänka sig att handla mjölk från någon annan aktör! På http://www.gefleortensmejeri.se/ kan man läsa mer om föreningens visioner och mål, och detta är inspirerande läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar