fredag 10 september 2010

Maten dyrare?

Idag så hör vi på radion en nyhet som säger att maten kan bli upp till 6 % dyrare i butik. Detta gäller främst kött och mejerivaror. Hoppas att vi "små" kan ta del av detta.

Men det verkar som att en stor del av befolkningen inte förstår att vi behöver en prishöjning för att det ens ska vara lönt att fortsätta. De skriker rätt ut när en mjölkliter höjs 5 kr och en köttbit med 30 kr. Men hur mycket är det? Är det inte värt att låta priset gå upp lite och stärka våra egna Svenska producenter så att de fortsätter att leverera mat med kvalité. Det är helt sjukt att man som svensk köper kött från länder i Sydamerika när det finns kött runt knuten som är mycket bättre.

För varför ska man köpa kött från tex Argentina, en tjur som nästan tvngsmatas med kraftfoder i såkallade "feedlots" i slutet av livet. Hur kan vi ställa upp på sådant? Feedlot betyder att man tränger in djur på en mycket liten yta och matar dem oavbrutet innan de ska slaktas. De ska alltså växa till sig så att bonden där får ut så mycket som möjligt av varje djur, men livet i feedlot är allt annat än bra för en tjur. Trängseln är helt oacceptabel, deras magar mår dåligt, de ligger i lera blandat med sin egen skit. Och på toppen av detta låter man gödsel rinna ut i vattendrag och bidra til övergödning och miljöförstöring.



NEJ TACK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar